In België komt de Jeneverbes niet op heel veel plaatsen voor. Maar waar deze soort voor komt is de zorg net zo groot als in Nederland. In de Gewestbossen van Ravels (onder Tilburg), het Klotgoor, werken de Belgen aan het verjongen van de Jeneverbes. Daar gaan ze een stap verder dan wij in Nederland. Het actief begronden van de bessen leidt daar tot succes. Daarna verplanten ze ook nog zo nodig de jonge struikjes. Een wel heel actieve vorm van ingrijpen helpt de verjonging op gang.
De resultaten van de actieve zorg van de jeneverbes in Ravels zijn zeer bemoedigend te noemen. De laatste jaren zien we dat rond elke moederboom waar gewerkt wordt verjonging verschijnt. Tot 2014 stond te teller op 67 nieuwe jonge jeneverbesstruiken. De Belgen dragen vier redenen aan voor het succes in het Klotgoor:
- De grond oppervlakkig losmaken onder de moederbomen in de juiste periode (wanneer de meeste zaden rijp zijn (september- oktober).
- Rijpe bessen in de oppervlakkig losgemaakte aarde inwerken of intrappen.
- Beschermen tegen begrazing (rasteren), vergrassing (zorgen voor een bodem met weinig begroeiing) plaggen, verbossing (maaien).
- Nieuwe rasters plaatsen en de jonge jeneverbessen onder de moederbomen uitplanten in de nieuwe rasters.
Het Drentse Jeneverbesgilde is blij met de resultaten die er in België worden geboekt. Het is bemoedigend om te zien dat er op meerdere plaatsen zo veel zorg wordt besteed aan het behoud van de jeneverbesstruik.