Het bestuur van het Jeneverbesgilde Drenthe had op 9 maart een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de leden van de jeneverbesbrigades. Het werd een interessante avond bij Meursinge in Westerbork. Klik hier voor het programma van de avond. Direct daarna werden maatregelen van kracht ter voorkoming van een snelle verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hadden tot gevolg dat het bestuur niet meer bij elkaar kon komen en dat ook een overleg over het beheer van de website voorlopig niet door kon gaan. Hierdoor heeft het lang geduurd voor u een verslag van de informatiebijeenkomst op de website kon vinden.
Voor een verslag van de avond, klik hier.
Organisatie bestuur Jeneverbesgilde Drenthe
Jan Mager (voorzitter)
Het bestuur heeft ervoor gekozen de organisatievorm van het oude bestuur voort te zetten en verder te gaan als een werkgroep met de naam Jeneverbesgilde Drenthe. Vanwege de naamsbekendheid is de naam Jeneverbesgilde gehandhaafd, maar met de toevoeging ‘Drenthe’ wordt aangegeven dat het om een nieuw bestuur gaat met de focus op Drenthe.
Een van de taken die het nieuwe bestuur zich heeft gesteld is jaarlijks verantwoording af te leggen aan de leden van de jeneverbesbrigades over haar werkzaamheden, wat deze avond ook gebeurt.
Klik hier voor de presentatie.
Jeneverbes, verjonging, stikstofdepositie en de rol van mycorrhiza
Chris Smit (Rijksuniversiteit Groningen)
Chris Smit neemt ons mee in de bronnen van stikstof en de gevolgen van de stikstofdepositie. Naast dat stikstof zorgt voor verrijking van de bodem, waardoor snelgroeiende planten als grassen, brandnetels, bramen worden bevoordeeld, zorgt stikstofdepositie ook voor verzuring.
Veldproef
Omdat de zaden van de jeneverbes traag kiemen (kan tot 3 jaar duren) is in de veldproef ook gewerkt met stekken. Na 1 jaar lijken mycorrhiza van groot belang voor zowel de overleving als de groei van de stekken.
Klik hier voor de presentatie.
Meer lucht voor de jeneverbes
Robert Boxem (brigade Siepelveen)
De brigade Siepelveen (gebied Zeegser Duinen) bestaat nu 10 jaar. Ze werken als Staatsbosbeheer (SBB) vrijwilliger van eind augustus tot half maart.
In hun gebied staat de grootste jeneverbes van Nederland, mogelijk zelfs de grootste jeneverbes van West-Europa. Om de jeneverbessen in het gebied licht en lucht te geven, wordt opslag verwijderd vooral veel Amerikaanse vogelkers, maar ook berken en (grotere) eiken en grove dennen.
De ingrepen hebben effect, want er zijn vitale zaailingen van de jeneverbes.
Klik hier voor de presentatie.
Bruggen bouwen met lokale jeneverbessen
Laurens Speek (Hooghoudt)
Hooghoudt is bezig met het opzetten van een stokerij in Bad Nieuweschans. Doel is hier een lokale jenever te gaan stoken van graan en kruiden uit Groningen en jeneverbessen uit het Noorden van Nederland.
Om het doel van een regionale jenever te bereiken zoekt Hooghoudt samenwerking. Dat doet zij in de Coöperatie de Graanrepubliek, maar ook zoekt Hooghoudt samenwerking met het jeneverbesgilde en de jeneverbesbrigades zowel op het gebied van educatie als voor de mogelijke organisatie van een plukdag voor lokale bessen voor consumenten.