De Rijksuniversiteit Groningen doet op het Mantingerveld onderzoek naar de verjonging van de jeneverbes. Het onderzoek staat onder leiding van Chris Smit. De vrijwilligers van het Mantingerveld verrichten hierbij verschillende ondersteunende werkzaamheden. Sleutelfactoren in dit onderzoek zijn de samenwerking tussen schimmels en de plant en de bodemchemie.
In december 2018 is op het Balingerzand, onderdeel van het Mantingerveld, een proefvak aangelegd voor een zaaiproef met jeneverbessen. Het proefveld bestaat uit 24 vakken. Klik hier voor een overzicht van deze proef.
In maart 2019 zijn in dit proefvak ook jeneverbesstekken geplant. De stekken zijn afkomstig van van jeneverbessen van het Drouwenerzand. Wellicht is dit een gunstige plek, want in de directe omgeving zijn vijftig jonge jeneverbessen gevonden. Klik hier voor een overzicht van de uitbreiding van de proef met de jeneverbes stekken.
In mei 2020 is de proef met jonge jeneverbessen uitgebreid. Verspreid in het gebied zijn om jonge plantjes gazen korfjes geplaatst. Deze korfjes beschermen de jonge plantjes tegen vraat, maar het korfje kan ook gedraaid worden, waardoor het contact tussen de wortels en schimmels met de omgeving wordt verbroken. Zo kan meer informatie worden verkregen over het belang van de samenwerking tussen wortels en schimmels. Klik hier voor informatie over deze uitbreiding van de proef.
Een eerdere proef van Alterra op het Mantingerveld, lopend van 2008 t/m 2020, heeft geen jonge jeneverbessen opgeleverd. Klik hier voor een blog over deze proef.